Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Gadgets: έξυπνα ή όχι;

Image result for broken tablet
Παραδεχτείτε το : είναι φορές που όσο όμορφο design και τέλεια γραφικά έχει το tablet σας θέλετε να το πετάξετε στο πάτωμα και να αρχίζετε να χοροπηδάτε πάνω του. Αλλά δώσατε έναν σκασμό λεφτά και μια τέτοια πράξη θα την μετανιώνατε πάρα πολύ. Και έτσι παραμένετε με την εκνευριστική <<ταμπλέτα>> που η μόνη της δουλειά είναι να λειτουργεί ορισμένα προγράμματα και αυτή δεν μπορεί ούτε ΚΑΝ να ανοίξει! Σοβαρά τώρα; Μια δουλειά έχει. Και μετά λέμε για τα έξυπνα gadgets και τα έξυπνα κινητά, όχι φίλοι μου. Τίποτα δεν είναι έξυπνο, ακόμα και οι υπολογιστές που υποτίθεται ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Για να είμαστε και ειλικρινείς, αυτοί οι δήθεν φωστήρες είναι τελείως χαζοί. Και πριν αρχίζετε να με σχολιάζετε και να αναφέρετε τα θαύματα που κάνουν τα ηλεκτρονικά ένα θα σας αναφέρω : Κάντε ένα πρόγραμμα εντολών και δείτε πόσες εντολές θα πρέπει να δώσετε για να γίνει μια και μοναδική κίνηση. Θα εκνευριστείτε αργά ή γρήγορα και σίγουρα θα σας περάσει από το μυαλό: <<Μα καλά τόσο χαζός είναι ο υπολογιστής; Ούτε τα αυτονόητα δεν καταλαβαίνει, πρέπει να του δώσω εντολή εγώ ο ίδιος;>>. Ναι, έτσι είναι. Πολλοί ισχυρίζονται πως είναι πιο έξυπνοι οι υπολογιστές από τον ανθρώπινο νου και ότι θα κυριαρχήσουν σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν πρόκειται να γίνει διότι αυτή η υπερβολική εξυπνάδα σταματά όταν τελειώσει η μπαταρία, ή όταν αποσυνδέσεις το μηχάνημα. Αυτή η ευφυΐα κόβεται όταν πέσει το ηλεκτρικό και ίσως και να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς η συσκευή ή να χάσει την μνήμη της. Αυτή η εφευρετικότητα θέλει να τις δώσεις ακριβείς εντολές, αλλιώς δεν βγάζει αποτελέσματα και μάλιστα γράφει ότι εσύ είσαι λάθος που δεν πληκτρολόγησες ολοκληρωμένες οδηγίες. Ακόμα όμως και αν οι μηχανές κυριαρχήσουν ο άνθρωπος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τις απενεργοποιήσει. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, για να έχουμε φτάσει στο σημείο να μας ελέγχουν οι συσκευές σημαίνει ότι το ανθρώπινο είδος θα έχει αχρηστευθεί καθώς θα αποτελείται από ανόητους ανθρώπους που λόγω των υπολογιστών δεν θα χρειάζονται ούτε να σκέφτονται. Όπως είπε και ο Άινσταιν: Όταν φτάσει η ημέρα που οι μηχανές θα κυβερνούν, ο κόσμος θα έχει γεμίσει από ηλίθιους. Συγγνώμη και για τον χαρακτηρισμό. Τέλος πάντων, υπερ-αναλύσαμε το θέμα Gadgets. Το ξέρω ότι αυτό δεν είναι ιστολόγιο για ηλεκτρονικές συσκευές και εγώ δεν είμαι ειδικός υπολογιστών αλλά έμεινα απολύτως δυσαρεστημένη από ένα αντικείμενο που όλοι το έχουν θεοποιήσει για κάποιον λόγο. Ακόμη και εγώ. Αλλά όταν με τον καιρό βλέπεις ότι είναι άλλο ένα προϊόν του ανθρώπου τότε αρχίζεις να το βαριέσαι και να του φέρεσαι όπως κάθε άλλο πράγμα στην ζωή σου. Καμιά φορά είναι καλό να ακούμε και άλλους που έζησαν πιο πρίν από εμας, όπως τον Άινσταιν. Μπορεί όταν ζούσε η τεχνολογία να μην είχε τα λαμπρά επιτεύγματα που έχει τώρα, αλλά σίγουρα ο Άλμπερτ κατανοούσε πως θα εξελίσονταν τα πράγματα. Και σίγουρα, έιχε απόλυτο δίκιο.


Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Σχέδια και ιστολόγια

Ναι, είμαι πάλι εδώ, σε αυτό το ιστολόγιο, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και μην μπορώντας να τις λύσω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει. Εγώ είμαι συνήθως αυτή που  όταν έχει πρόβλημα θα καθίσει, θα αφοσιωθεί και δεν πρόκειται τίποτα να την σταματήσει από την επίλυση του προβλήματος ή έστω την απλοποίηση του. Αλλά τώρα, κάθε φορά που έχω κάποιο πρόβλημα, απλώς προσπαθώ λίγο και το παρατάω άλυτο, σαν να έχω κουραστεί πια με αυτή την ρουτίνα. Σκέφτομαι ότι οτιδήποτε και να κάνω, όσο πολύ και αν προσπαθήσω δεν θα τα καταφέρω. Και έτσι μένω με άλυτα προβλήματα και ασχολούμαι με άλλα πράγματα τα οποία μου αρέσουν. Όπως ας πούμε το blog αυτό. Ή η ζωγραφική. Πραγματικά μου αρέσει πολύ το σχέδιο και δεν χάνω ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό, παραμελώντας όμως έτσι τα προβλήματα που έχω. Δεν μπορώ να καταλάβω που πήγε ο παλιός μου εαυτός. Είμαι σε μια κατάσταση που θέλω απλώς να σχεδιάζω και να γράφω για όσα μου συμβαίνουν, κάνοντας χωρίς ενδιαφέρον οτιδήποτε άλλο. Σαν να είμαι νεκρή μέσα στην ημέρα και ζω για λίγες στιγμές όταν κάνω αυτά τα δύο πράγματα. Ο παλιός μου εαυτός θα παραμελούσε αρκετά τις επιθυμίες του και θα ασχολούνταν περισσότερο με αυτά που πρέπει να κάνει, δίνοντας περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον. Έτσι όμως δεν θα ανακάλυπτα ποτέ ότι μου αρέσουν αυτές οι δύο ασχολίες. Δεν θα ανακάλυπτα, ότι απελευθερώνομαι έτσι και ανοίγομαι, το πνεύμα μου ξεκουράζεται για λίγο, είμαι περισσότερο <<εγώ>>. Το να κάνεις ότι σου αρέσει είναι πολύ περίεργο. Από τη μια νιώθεις υπέροχα, από την άλλη νιώθεις τύψεις και άγχος για όλα τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω αν θέλω να συνεχίσω έτσι. Βέβαια δεν έχω φτάσει σε ακραίο σημείο, παραμελώντας τα πάντα. Απλώς τα κάνω τυπικά, έτσι για να λέω ότι τα έχω κάνει.
Αν θέλετε να δείτε τα σχέδια μου μπορείτε να μπείτε στο http://websta.me/n/evaliaser

Απλώς αντλώ απίστευτη χαρά όταν κάποιος αναφέρει κάτι καλό για την ζωγραφική ή για το γράψιμο μου. Δεν λέω ότι είμαι καλή και στα δύο. Αλλά θα προσπαθήσω. Σε αυτές τις δυο δραστηριότητες που μου αρέσουν, ναι, προσπαθώ και ξεπερνώ τις δυσκολίες μου. Ελπίζω και σε αυτές που δεν με ενδιαφέρουν και που δεν μου αρέσουν να γίνω καλύτερη.


Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Respect

Image result for respect yourself quotes 
Σεβαστείτε τον εαυτό σας. Μόνο αυτό σας λέω. Πριν ξεκινήσετε να σέβεστε τα <<θέλω>> των άλλων, δείτε και αξιολογήστε τα δικές σας επιθυμίες και πάνω απ' όλα, να τις σεβαστείτε. Συμβαίνει πολλές φορές, ενώ σεβόμαστε στο έπακρο τα άτομα που μας περιβάλλουν, ενώ ξέρουμε τι τους κάνει να νιώθουν άβολα και τα αποφεύγουμε, τους υπερασπιζόμαστε και τους δικαιολογούμε για τα πάντα, αυτοί να μην μας έχουν μάθει ακόμα. Έτσι, αφού δεν ξόδεψαν λίγο χρόνο να δουν τι άνθρωποι είμαστε, λένε πράγματα αυθόρμητα, είτε αυτά μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα είτε όχι, γιατί πολύ απλά δεν σκέφτονται πριν μιλήσουν. Δεν μας γνωρίζουν καλά και μας μιλούν όπως θα μίλαγαν σε έναν εκνευριστικό άγνωστο που τους ακολουθεί επειδή δεν έχει άλλη παρέα. Ανόητες υποθέσεις, που σε κάνουν να νιώθεις άβολα και γίνονται μπροστά σε υπόλοιπο κόσμο, έτσι για να αυξηθεί η αμηχανία. Αυτό συνέβη σήμερα, από ένα άτομο που περνώ πολύ χρόνο μαζί του και δεν περίμενα να φερθεί έτσι. Ένα άτομο που μου τη σπάει και που μου αρέσει η συντροφιά του ταυτόχρονα. Που ανακουφίζομαι από την απουσία του, αλλά που με κάνει να λυπάμαι επίσης. Ένα άτομο που με τις ερωτήσεις του με κάνει να εκνευρίζομαι αλλά που μουδίνει χαρά και αισιοδοξία την ίδια στιγμή. Με λίγα λόγια είναι μια σχέση αγάπης και μίσους. Δεν εμπιστευόμαστε εύκολα ο ένας τον άλλο, όμως τουλάχιστον ξέρουμε τι κάνει τον άλλο να πληγωθεί ή έστω να τσιτώνει. Εγώ τουλάχιστον. Γιατί σήμερα, είδα ένα άλλο πρόσωπο, που θέλει να κάνει προσβλητικές εικασίες έτσι για.... Χμ, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί. Για πλάκα, για να το παίξει έξυπνος, δεν ξέρω. Όπως δείχνει το πράγμα για να σε σέβονται οι υπόλοιποι πρέπει να πατήσεις πόδι. Θέλει αυτοπεποίθηση αυτή η ζωή. Δεν λέω να γίνεσαι αυταρχικός και εγωιστής αλλά να έχεις έναν σεβασμό στον εαυτό σου, να τον αγαπάς. Να λες, ναι, είμαι αυτός που είμαι, με ενοχλούν συγκεκριμένα πράγματα και γι' αυτό δε θέλω να τα αναφέρεις. Πάντα όμως με έναν ευγενικό τρόπο, εκτός αν το άλλο άτομο δεν καταλαβαίνει. Τότε πολύ απλά δεν χρειάζεται την προσοχή σου. Ξέχασε τον, παράτησε τον, γιατί μόνο κακό θα σου κάνει. Θα σε κάνει να νιώθεις απαίσια για τον εαυτό σου και να νιώθεις αδύναμος ενώ δεν είσαι. Είχα και εγώ μια σχέση με ένα τέτοιο άτομο στο παρελθόν που το μόνο που ήθελε ήταν να με ταπεινώνει. Ήταν πολύ κατώτερος και προκειμένου να κρύψει τις αδυναμίες του, ήθελε να με κάνει να νιώθω ότι είμαι άχρηστη. Αλλά ευτυχώς εκείνες οι ημέρες πέρασαν. Και δεν θέλω να τις ξαναζήσω πάλι με άλλο άτομο αυτή την φορά. Γι' αυτό σας λέω σεβαστείτε τον εαυτό σας. Οι ανασφάλειες που θα σας δημιουργήσουν αυτά τα άτομα είναι πολλές και θα σας στοιχειώνουν για πολύ καιρό. Είναι πολύ δύσκολο να τις παλέψετε και ορισμένες μένουν χαραγμένες στο μυαλό σας για πάντα. Αγαπήστε τον εαυτό σας. Είναι ο μόνος που δε σας εκμεταλλευτεί ποτέ ούτε θα σας μειώσει.